Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Skolklass 1923 i Becken - Artikel 13

Hörnefors Historia

Skolan i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skolan - Artikel 13 - Skolklass 1923 i Becken

Året är kommet - 1923 - där artikelserien om skolklasserna från Becken byskola var tänkt att sluta. Anledningarna var flera. Det finns minst fem skolfoton kvar att visa. Vi får se hur det blir med det.

Becken skola 1923

Bild 1. Becken skola våren 1923. I första raden från vänster ses: Runo Sjöstedt, Harald Rehnmark, Emil Sjöstedt, Kerstin Olofsson, Greta Norgren och Stina Stecksen. Andra raden: John Sundberg, Kjell Stecksen, John Jonsson, Roland Norgren, Martin Rehnmark, Magda Jonsson, Anna Norgren, Edith Olovsson och Gurli Johansson. Tredje raden: Valter Jonsson, Gunnar Olovsson, Valter Sjöstedt, Edvin Lundgren, Gustaf Jonsson, Gerda Eriksson, Eva Johansson, Lärarinnan Ester Wiklund och Elsa Sundberg.

Å det ena, skribenten är nu framme vid artikel 13 om skolväsendet. Serien startade med Rune Öströms vykort på Kyrkskolan i Hörnefors. Och förvisso, serien var den redan påbörjad med Uno Hööks glasplåtar i en artikel från 2010. Tangenterna för att stava till ordet ”skola” börjar nu bli nednötta och datorskärmen bleknar vid blotta tanken på ytterligare en artikel. Å det andra närmar vi oss modern tid, i mån man vill kalla 1928 för modernt. Tidshoppet till nästa årsklass är 1928 i boken ”Hörneå, vår by dess historia”. Skolbarnen från 1928 är idag glada medborgare, många av dem. Med respekt för personer, att exponeras på nätet utan medgivande, kan man fundera på att stanna skrivandet här. En sådan tanke har ju inte hindrat Becken-Webben tidigare påpekar nog vissa. Skolartiklarna får en del uppskattande kommentarer - de berör många vuxna och äldre personer idag. Som sagt, framtiden får utvisa om det blir några fler skolbilder.

Becken skola 1923 pojkar

Bild 2. En närbild av pojkarna. Det är allvar i luften, inga muntra gossar, det blir en hård kamp för lärarinnan Ester att ta sig an dessa. Här lämnas ingen pardon. Det är nästa så att man kan tro att bilden snarare togs vid skolstart på hösten än vid avslutning på våren. Eller, är det fotografen Algot man ifrågasätter.

I föregående artikel visades skolbarnen vid juletid 1922. Det är nog ungefär samma klass som nu fotats under våren 1923, eller höststart. I bilden 1922 känns boaseringen igen från skolans interiör. I bilden från 1923 känner man inte igen sig alls. Snarare funderar man på vad det är för en gammal timmerlada man hittat för fotografiet.

Det kan vara så att bilden faktiskt visar byaskolan, men under dess byggnad. Barnen är uppställda på skolans trapp och dess dörr ses i bakgrunden. Man har påbörjat brädfodringen av huset men som bara delvis blivit klar på den timrade väggen. Ett intressant tidsdokument över vår bygdegårds tillkomst.

Ulf Hahlin renoverar dörrar till skolan

Bild 3. Bybon Ulf Hahlin tog sig an att renoverar bygdegårdens (skolans) dörrar 2010. Här ses han stoltsera framför sitt verk. Man noterar dörrspeglarnas struktur som är desamma som i bilden från 1923, även om det inte syns så bra i nätversionens upplösning.

I bild 3 ses att det tillkommit en förstuga/farstu till skolhuset. En sådan ger sig naturligt eftersom ingången är utmed långsidan av huset. Den som byggt på detta sätt inser att det blir väldigt mycket snöskottning framför dörren när snön rasar av taket. Om detta händer medan man befinner sig inomhus riskera man dessutom bli insnöad, att dörren måste huggas upp då den blockeras av isig snö på utsidan. Än värre blir det att få snön i huvudet när man stänger dörren. Ve och fasa kan man tänka, och en farstu byggdes till skolan. 

Gunnar Engström, 2014-03-01

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se